Fruit van A tot Z
Ook hier horen we een waarschuwing te geven voor het gebruik van vruchtensappen.Vruchtensappen
bevatten veel natuurlijke suikers en mogen dus slechts in kleine hoeveelheden gedronken worden door mensen die hun suikergebruik moeten beperken.Hier bedoelen we natuurlijk mee mensen met diabetes (suikerziekte ,hypoglycemie , hyperglycemie , candidiasis en jicht).Deze mensen kunne beter eerst eventjes aan hun dokter raad vragen over deze vruchten sappen voordat ze ze gewoon gaan beginnen gebruiken in hun dieet.
Aardbei :
Aardbeien moeten zoet smaken.Als ze op biologische wijze gerijpt zijn ,bevatten ze de maximale hoeveelheid voedingsstoffen.Indien je allergisch bent voor aardbeien hebben we hier nog een goede tip voor u.Je dient de aardbeien dan gewoon enkele seconden in kokend water onder te dompelen voor je ze gaat gebruiken.
- Wanneer : Eigenlijk zomerfruit maar je kan ze al verkrijgen vanaf het begin van het jaar.
- Welke : Kies aardbeien met een mooie
rode kleur ,zonder kneuzingen en met frisgroene
kroontjes.
- Bewaren : Gewassen en gedroogd kunnen ze nog
enkele dagen in een papieren zak in de koelkast worden bewaard.
- Medisch gebruik :
Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en ze helpen bij bloedarmoede.Aardbeien versterken ook de zenuwen en houden de klieren gezond.Erg
waardevol is het ellagzuur ,dat het effect van de kankerverwekkende stof PAH in
sigarettenrook neutraliseert.
Abrikoos :
- Wanneer : juli ,
augustus en september.
- Welke : Abrikozen dienen stevig aan te voelen maar
mogen niet keihard zijn.De schil moet goudgeel zijn ,met een lichte roze kleur.
- Bewaren : In de koelkast of toch enkele dagen gewoon bij kamertemperatuur.
- Medisch Gebruik : Abrikozen bevatten�
kalium en magnesium die ervoor zorgen dat je genoeg energie en uithoudingsvermogen hebt.Ook ijzer
dat goed is voor het bloed.Silicum zit ook in abrikozen en zirgt voor een mooie huid en gezond haar.En zeker niet te vergeten dat ook hier weer veel caroteen inzit dat je lichaam wapent tegen kanker.
Ananas :
Ananas wordt gebruikt als basis voor vele sappen.Soms zeggen ze je dat je de kern van de ananas niet mee mag gebruiken.Wel goed nieuws!Bij sappen mag dit alleszinds wel!
- Wanneer : Het hele jaar door verkrijgbaar maar het hoogseizoen van ananas bevindt zich in het voorjaar.
- Welke : Een ananas moet mooi goudkleurig zijn en waar je ook moet op letten is dat je hem onderaan een beetje kunt indrukken.Dan is hij goed.
- Bewaren : Gewoon bij kamertemperatuur.
- Medisch Gebruik : Ananas bevat buiten zijn vitaminen en
mineralen een speciaal enzym 'bromeline' genaamd dat de spijsvertering bevordert.
Appel :
Enkele lekkere appels om te gebruiken voor
sappen zijn bv Jonagold
,Jonathan en Granny Smith.Vergeet niet het klokhuis te verwijderen als je sap maakt want de pitten binnenin zijn slecht verteerbaar! Voor sap dien je geen zachte appels te nemen : bevatten minder sap!
- Wanneer : De diepgevroren zijn het hele jaar door verkrijgbaar maar de verse
appels vind je van augustus tot bijna eind november
- Welke : Stevige appels zonder bruine
plekken of kneuzingen.
- Bewaren : Was de appels in koud water ,droog ze goed af en bewaar ze in de groentenbak onderin de
koelkast.
- Medisch Gebruik : Appels bevatten zeer
veel pectine ,dat helpt giftige stoffen uit de
ingewanden te verwijderen en stimuleert de maag- en darmactiviteiten.Het
kalium en fosfor in de appel bevorderen de nierwerking ,terwijl
de natuurlijke suiker zuren produceert die de speekselvloed en de spijsvertering
stimuleren.
Citroen :
Citroenen zijn net als
limoenen een subtropische fruitsoort.De limoen heeft
een speciale smaak die erg geliefd is in drankjes ,maar
je kunt hem gerust vervangen door citroen.
- Seizoen : Het hele jaar door verkrijgbaar
- Aanschaf : Kies citroenen met een stevige schil.Onbespoten citroenen verdienen de voorkeur.Ze kunnen dan met de schil worden verwerkt.
- Bewaren : In de koelkast.
- Medisch Gebruik :
Citroensap is rijk aan bioflavono�den en speelt
een rol bij het verwijderen van giftige stoffen.Citroensap
helpt bij hoest ,keelklachten en algemene griepverschijnselen.Door de hoge zuurgraad moet
citroensap wel worden gemengd met andere sappen of met water.
Druif :
Van druiven wortdt heerlijke wijn gemaakt ,maar
druivensap �een godendrank bij uitstek � is zeker niet minder heerlijk.En beslist gezonder!
Opgelet ! Druiven bevatten veel suiker en worden dus niet
aanbevolen aan mensen met suikerziekte� of met andere problemen in verband met
de sukerspiegel van het bloed.
- Seizoen : Hoogseizoen van juli tot december
- Aanschaf : Kies zo
mogelijk biologisch geteelde druiven.Vraag
of je even mag proeven.Druiven zijn rij^als ze
zoet smaken.Verse druiven hebben groene
steeltjes.
- Bewaren : Een week in de koelkast.
- Medisch Gebruik :
Druiven verlagen een te hoge zuurgraad in het lichaam en stimuleren de
nierfunctie en de hartslag.Ze bevorderen de
spijsvertering ,reinigen de lever en verwijderen� het urinezuur uit het lichaam.Bovendien werken ze kalmerend op het zenuwstelsel en versterken ze de spieren.
Framboos :
Frambozen zijn moeilijk
vers te vinden ,maar ze zijn wel gemakkelijk zelf te kweken.Plant de struiken op ongeveer 60 cm van elkaar en steun ze
met paaltjes.
- Seizoen : Juni
en Juli
- Aanschaf : Kies frambozen die mooi gaaf
zijn en let vooral op sporen van schimmels ,die
zich zeer snel vormen.
- Bewaren : Meteen gebruiken.
- Medisch Gebruik : Frambozen hebben een
vochtafdrijvende werking en zijn goed tegen jicht� en reuma.Ze
bevatten een vrij hoog gehalte een vruchtensuiker ,wat
het sap zeer smakelijk maakt.
Grapefruit:
Roze Grapefruits zijn
zoeter dan gele grapefruits ,maar allebei zijn ze rijk
aan vitamine C en aan mineralen.
- Seizoen : Het hele jaar door verkrijgbaar
- Aanschaf : Kies vruchten met een gelijkmatige ,stevige schil.
- Bewaren : In de koelkast
- Medisch Gebruik : Grapefruitsap
stimuleert de spijsverteringssappen ,bestrijdt
verkoudheid en voorkomt tandvleesbloedingen.Mogelijk
helpt grapefruit kanker te bestrijden.
Kers:
Als we elke dag een kom vol
kersen zouden eten , zouden we veel gezonder zijn.Maar jammer genoeg zijn kersen er niet het hele jaar.
En ze zijn ook niet goedkoop ,tenzij je zelf een
kersenboom hebt en de spreeuwen uit de buurt blijven!
- Seizoen : Juni
en juli
- Aanschaf : Koop de kersen als ze rijp zijn ,liefst met hun steeltjes (het steeltje voorkomt
te snel uitdrogen.)
- Bewaren : Twee of drie dagen in de koelkast
- Medisch Gebruik : Donkere kersen bevatten
meer ijzer ,magnesium en kalium dan lichte soorten ,maar
alle soorten zijn een goede bron van silicum en provitamine A (caroteen).Waarschijnlijk helpen zwarte
kersen bij het voorkomen van tandsteen.Ze
neutraliseren het urinezuur in het lichaam en zijn dus goed voor reuma- en
jichtpati�nten.
Kiwi :
Kiwi�s komen oorspronkelijk
uit Nieuw-Zeeland en werden genoemd naar de nationale vogel aldaar
,de kiwi.
- Seizoen : Het hele jaar door te vinden.Hoogseizoen van oktober tot december.
- Aanschaf : Kies vruchten die niet te hard of te
zacht zijn.
- Bewaren : On de koelkast
blijven ze meer dan een week vers.
- Medisch Gebruik : Kiwi�s zijn rijk aan
vitaminen (zeer veel vitamine C!) en aan mineralen zoals calcium ,fosfor en kalium.Wie
gezond wil leven ,moet veel kiwi�s eten.Of drinken!
Mandarijn :
Mandarijntjes
bevatten meer suiker en minder zuur dan sinaasappelen en zijn een goede bron
van vitamine B.Je hoeft ze niet per
se tot sap te verwerken.Eet
er twee per dag en je blijft gezond!
�
Seizoen : December en januari
�
Aanschaf
: Let op voor weke plekken
in de schil.
�
Bewaren : In de
koelkast of bij kamertemperatuur� , niet langer dan een week.
�
Medisch Gebruik
: Zoals sinaasappelen ,maar mandarijntjes zijn
mogelijk nog gezonder en voor velen ook gemakkelijker te verdragen.
Mango :
Mango�s moeten op de juiste
manier gerijpt zijn ,anders smaken ze wel eens naar
terpentijn.
- Seizoen : December
tot januari ,maar tegenwoordig zowat het hele jaar te vinden.
- Aanschaf : Kies mango�s die niet al te
groen zijn , iets meegeven en lekker geuren.
- Bewaren : Zoals de meeste tropische fruitsoorten
kun je mango�s het best bij kamertemperatuur bewaren.
- Medisch Gebruik :
Naast de heerlijke smaak biedt de mango een grote hoeveelheid caroteen en
vitamine C.Het pantotheenzuur
(vitamine B5) regelt stofwisseling van koolhydraten en aminozuren.
Meloen :
Alle meloenen ,ook de
watermeloen ,geven een heerlijk sap ,maar moeten met
de schil worden verwerkt.Deze bevat immers zeer
waardevolle vitaminen en mineralen.
- Seizoen : Typische zomervrucht
,maar wel het hele jaar door te vinden.
- Aanschaf : Probeer of je de meloen bij het steeltje
een beetje kan indrukken en ruik dan.De
meloengeur moet duidelijk zijn.
- Bewaren : Rijpemeloenen
in de koelkast ;onrijpe meloenen bij
kamertemperatuur.
- Medisch Gebruik : Meloenen bevorderen de
productie van urine ,wat belangrijk is voor
mensen met nierproblemen.Ze helpen het lichaam
te ontgiften.
Papaja :
De papaja is de vrucht van
de meloenboom ,die inheems is in Mexico.De
schil is groengeel ,het vlees oranjerood.
�
Seizoen : November tot maart.
�
Aanschaf : Kies
min of meer zachte vruchten met een gelijkmatige ,niet
al te groene schil.
�
Bewaren
: Bij kamertemperatuur laten
narijpen.
�
Medisch Gebruik : Papaja�s bevatten veel vitamine C en zijn te
gebruiken zoals citrusvruchten. Net als ananas bevatten ze een enzym dat de
spijsvertering bevordert.Verwijder wel de pitjes ndie een zeer laxerende werking hebben.
Peer :
Peren zijn ��n van de
lekkerste fruitsoorten. De zoete smaak van een goed gerijpte peer is
onovertroffen.
Opgelet : Peren hebben de neiging de sapcentrifuge te verstoppen.Daarom begin en eindig je de sapverwerking het
liefst met een stevigere vrucht ,zoals appel.
- Seizoen : Herfstvrucht
,maar nog te verkrijgen tot in april.
- Aanschaf : Kies voor het persen van sap stevige
peren zonder kneuzingen.
- Bewaren : Bij kamertemperatuur voor handperen ,in de koelkast wanneer je er sap van wilt
maken.
- Medisch Gebruik : Peren zijn ,nog meer
dan appels , een goede bron van pectine ,een
belangrijke hulp bij de spijsvertering en de ontgifting
van het lichaam.
Perzik :
De perzik die verwant is
aan de amandel , komt oorspronkelijk uit China. Maar
ook bij ons wordt hij nu gekweekt ,al doet hij het in
ons gematigd klimaat veel minder goed dan in Itali� en Spanje.
- Seizoen : Juli
,augustus en september
- Aanschaf : Kies vruchten met een mooie gave schil.Ze mogen niet keihard
zijn en moeten lekker geuren.
- Bewaren : Bij kamertemperatuur.
- Medisch Gebruik :
De perzik werkt laxerend een koortsverlagens en
zuivert de huid (perzikhuid!).
Sinaasappel :
Dit is voor velen de meest
geliefde citrusvrucht ,maar slechts weinigen kennen de
onovertroffen smaak van vers sinaasappelsap zonder enige toevoeging!
- Seizoen : Het hele jaar door te verkrijgen. Het
hoogseizoen loopt van december tot maart.
- Aanschaf : Kies vruchten die stevog
aanvoelen en een gelijkmatige schil hebben.
- Bewaren : In de koelkast
- Medisch Gebruik : Het zoete sap is rijk
aan vitaminen B-copmlex en C , bioflavono�den ,fosfor ,zink
en natuurlijke suikers. Zuiver sinaasappelsap hheft
een volmaakt voedingsevenwicht en helpt verkoudheid te voorkomen.Het
is ook goed voor mensen met een zwak hart en bevat stoffen die de
bloedvaten versterken.
TERUG
cd