Fruit van A tot Z

 

 

 

 

Ook hier horen we een waarschuwing te geven voor het gebruik van vruchtensappen.Vruchtensappen bevatten veel natuurlijke suikers en mogen dus slechts in kleine hoeveelheden gedronken worden door mensen die hun suikergebruik moeten beperken.Hier bedoelen we natuurlijk mee mensen met diabetes (suikerziekte ,hypoglycemie , hyperglycemie , candidiasis en jicht).Deze mensen kunne beter eerst eventjes aan hun dokter raad vragen over deze vruchten sappen voordat ze ze gewoon gaan beginnen gebruiken in hun dieet.

 

Aardbei :

 

Aardbeien moeten zoet smaken.Als ze op biologische wijze gerijpt zijn ,bevatten ze de maximale hoeveelheid voedingsstoffen.Indien je allergisch bent voor aardbeien hebben we hier nog een goede tip voor u.Je dient de aardbeien dan gewoon enkele seconden in kokend water onder te dompelen voor je ze gaat gebruiken.

 

 

 

Abrikoos :

 

 

Ananas :

 

Ananas wordt gebruikt als basis voor vele sappen.Soms zeggen ze je dat je de kern van de ananas niet mee mag gebruiken.Wel goed nieuws!Bij sappen mag dit alleszinds wel!

 

 

Appel :

 

Enkele lekkere appels om te gebruiken voor sappen zijn bv Jonagold ,Jonathan en Granny Smith.Vergeet niet het klokhuis te verwijderen als je sap maakt want de pitten binnenin zijn slecht verteerbaar! Voor sap dien je geen zachte appels te nemen : bevatten minder sap!

 

 

 

Citroen :

 

Citroenen zijn net als limoenen een subtropische fruitsoort.De limoen heeft een speciale smaak die erg geliefd is in drankjes ,maar je kunt hem gerust vervangen door citroen.

 

 

 

Druif :

 

Van druiven wortdt heerlijke wijn gemaakt ,maar druivensap �een godendrank bij uitstek � is zeker niet minder heerlijk.En beslist gezonder!

Opgelet ! Druiven bevatten veel suiker en worden dus niet aanbevolen aan mensen met suikerziekteof met andere problemen in verband met de sukerspiegel van het bloed.

 

 

 

Framboos :

 

Frambozen zijn moeilijk vers te vinden ,maar ze zijn wel gemakkelijk zelf te kweken.Plant de struiken op ongeveer 60 cm van elkaar en steun ze met paaltjes.

 

 

Grapefruit:

 

Roze Grapefruits zijn zoeter dan gele grapefruits ,maar allebei zijn ze rijk aan vitamine C en aan mineralen.

 

 

 

Kers:

 

Als we elke dag een kom vol kersen zouden eten , zouden we veel gezonder zijn.Maar jammer genoeg zijn kersen er niet het hele jaar. En ze zijn ook niet goedkoop ,tenzij je zelf een kersenboom hebt en de spreeuwen uit de buurt blijven!

 

 

 

Kiwi :

 

Kiwi�s komen oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en werden genoemd naar de nationale vogel aldaar ,de kiwi.

 

 

 

Mandarijn :

 

Mandarijntjes bevatten meer suiker en minder zuur dan sinaasappelen en zijn een goede bron van vitamine B.Je hoeft ze niet per se tot sap te verwerken.Eet er twee per dag en je blijft gezond!

 

         Seizoen : December en januari

         Aanschaf : Let op voor weke plekken in de schil.

         Bewaren : In de koelkast of bij kamertemperatuur, niet langer dan een week.

         Medisch Gebruik : Zoals sinaasappelen ,maar mandarijntjes zijn mogelijk nog gezonder en voor velen ook gemakkelijker te verdragen.

 

 

Mango :

 

Mango�s moeten op de juiste manier gerijpt zijn ,anders smaken ze wel eens naar terpentijn.

 

 

 

Meloen :

 

Alle meloenen ,ook de watermeloen ,geven een heerlijk sap ,maar moeten met de schil worden verwerkt.Deze bevat immers zeer waardevolle vitaminen en mineralen.

 

 

 

Papaja :

 

De papaja is de vrucht van de meloenboom ,die inheems is in Mexico.De schil is groengeel ,het vlees oranjerood.

 

         Seizoen : November tot maart.

         Aanschaf : Kies min of meer zachte vruchten met een gelijkmatige ,niet al te groene schil.

         Bewaren : Bij kamertemperatuur laten narijpen.

         Medisch Gebruik : Papaja�s bevatten veel vitamine C en zijn te gebruiken zoals citrusvruchten. Net als ananas bevatten ze een enzym dat de spijsvertering bevordert.Verwijder wel de pitjes ndie een zeer laxerende werking hebben.

 

Peer :

 

Peren zijn ��n van de lekkerste fruitsoorten. De zoete smaak van een goed gerijpte peer is onovertroffen.

Opgelet : Peren hebben de neiging de sapcentrifuge te verstoppen.Daarom begin en eindig je de sapverwerking het liefst met een stevigere vrucht ,zoals appel.

 

 

Perzik :

 

De perzik die verwant is aan de amandel , komt oorspronkelijk uit China. Maar ook bij ons wordt hij nu gekweekt ,al doet hij het in ons gematigd klimaat veel minder goed dan in Itali� en Spanje.

 

 

 

Sinaasappel :

 

Dit is voor velen de meest geliefde citrusvrucht ,maar slechts weinigen kennen de onovertroffen smaak van vers sinaasappelsap zonder enige toevoeging!

 

 

 

 

TERUG

 

cd