Groenten van A tot Z
Aardappel :
Vele mensen geloven dat de
aardappel dik maakt ,maar dat is niet waar.Een aardappel bevat zelfs minder
calorie�n dan een banaan.Wat wel dik maakt is de manier waarop we die
aardappelen bereiden.
- Seizoen : Het hele jaar door te
verkrijgen. Vroege vari�teiten (�nieuwe aardappelen�) zijn op de markt
vanaf april tot het begin van de winter.
- Aanschaf : Koop alleen grote hoeveelheden
als je plaats hebt om ze op de goede manier te bewaren.
- Bewaren : In een zeer donkere , droge ,
koele ruimte (kelder) ,in een houten kist of bak.
- Medisch Gebruik : Rauwe aardappelen heeft
een goede uitwerking op het maagslijmvlies.Hij ontzuurt het lichaam en is
dus een prima hulpmiddel bij reuma en jicht.
Asperge :
Asperge is de dikke
,vlezige scheut van een plant die tot de leliefamilie behoort.Al in de oudheid
kenden de geneesheren de geneeskrachtige werking.Doordat de asperge weinig
calorie�n bevat ,is het een ideale groente voor wie �slank als een asperge� wil
worden!
- Seizoen : Mei en juni
- Aanschaf : Kies asperges met een stevige
top ,waarvan de onderkant niet hol , houterig of droog is.
- Bewaren : Korte tijd in de koelkast.
- Medisch Gebruik : Asperge is een
krachtige vochtafdrijver en wordt dus aangeraden� aan reuma- en jichtpati�nten en
mensen� die willen afslanken.De
plant bevat asparagine ,dat de vorming van nieuwe cellen bevordert.Mensen
met klachten aan de urinewegen en nierstenen moen geen asperges eten.
Bloemkool :
De mooie witte bloem van de
bloemkool heeft veel van de goede eigenschappen�
van de boerenknol.Bloemkool is soms moeilijk te verteren.Daarom kun je
de groente het best combineren met wortelen en peterselie of met appel.
- Seizoen : Hoogseizoen van juni tot
oktober.
- Aanschaf : De bloemkool moet mooi wit
zijn ,met gesloten bloemen.
- Bewaren : In de koelkast of in een koele
ruimte (kelder).
- Medisch Gebruik : Bloemkool is een bron
van fosfor dat de groei� en het
herstel van het lichaamsweefsel�
bevordert ,en van kalium�
,dat een rol speelt bij de verwijdering van afvalstoffen uit ons
lichaam.
Boerenkool :
Deze
in de eetkeuken wat miskende groente mag in de sapkeuken zeker niet ontbreken!
�
Seizoen : Van
november tot maart
�
Aanschaf : Kies
een kool met stevige bladeren die niet zijn aangewreten door ongedierte.
�
Bewaren :In de
koelkast of in een koele ruimte (kelder)
�
Medisch Gebruik
: Boerekool bevat zeer veel caroteen en ook selenium ,die beide
kankerbestrijdend werken.Selenium wordt bovendien beschouwd als een verjongend
mineraal.
Broccoli :
Broccoli is allang geen
onbekende meer ,maar wist he dat de �American Cancer Society� deze groente
aanbeveelt als een van de bese kankerbestrijders?
- Seizoen : Het hele jaar door verkrijgbaar
,maar topaanvoer van december tot juni.
- Aanschaf : Kies broccoli met stevige
,gesloten bloemen die mooi groen zijn.
- Bewaren : In de koelkast.
- Medisch Gebruik : Broccoli is rijk aan
caroteen en dus een krachtige antikankergroente. Verder bevat broccoli ook
veel vitamine C en mineralen.
Knoflook :
Chinese geneesheren beweren
dat knoflook in staat is het leven te verlengen.Voor de oude Egyptenaen was
knoflook het symbool van vitaliteit .De oude Grieken en Romeinen gebruikten
knoflook als geneesmiddel.Het was zelfs het medicijn bij uitstek bij vele pest-
en cholera-epidemie�n.
- Seizoen : Het hele jaar door te
verkrijgen.
- Aanschaf : Kies knoflook die stevig
aanvoelt en een mooie witte kleur heeft.
- Bewaren : Bij kamertemperatuur.
- Medisch Gebruik : Knoflook is een
natuurlijk antibioticum.Het verlaagt de bloeddruk ,is vochtafdrijvend en
zuiverend ,houdt verkalking tegen ,versterkt de maag ,wekt de eetlust op
,geeft verlichting bij krampen ,is pijnstillend en slijmoplossend� ,weert de koorts ,vermindert de
hoeveelheid cholesterol in het bloed ,bestrijdt suikerziekte�Kortom :
knoflook is een natuurlijk medicijn. Druk dus gerust af en toe een teentje
knoflook mee in de vultrechter van de sapcentrifuge!
Komkommer :
Velen denken dat komkommer
weinig meer is dan water ,maar ze vergeten dat dit water� (sap!) vol belangrijke voedingsstoffen zit!
- Seizoen : Hoogseizoen van juni tot
september.
- Aanschaf : Een verse komkommer voelt
stevig aan en heeft een donkergroene schil.
- Bewaren : In de koelkast
- Medisch Gebruik : Behalve de
gebruikelijke vitaminen en mineralen die in veel groenten voorkomen ,bevat
komkommer ook silicum ,dat de huidcellen elasticiteit geeft en jong houdt
en haren en nagels gezond houdt.
Paprika :
Paprika bestaat in
verschillende kleuren. Dat heeft te maken met de rijping (groene paprika�s die aan
de struik rijpen worden rood) en met variaties (gele en oranje soorten).
- Seizoen : Hoogseizoen van april tot
september ,maar ook in de andere maanden gemakkelijk te vinden.
- Aanschaf : Kies paprika�s die gaaf en
regelmatig van vorm zijn, zonder zachte plekken.
- Bewaren : In de koelkast
- Medisch Gebruik ; Alle paprika�s zijn
rijk aan caroteen en vitamine C. Ze bevatten ook vrij veel silicum en zijn
dus goed voor huid ,haar en nagels.
Peterselie :
Wie meent dat peterselie
enkel maar een toekruid is heeft het mis.
Peterselie is de gezondste
�groente� die op onze aarde te vinden is.Beschouw peterselie dus nooit als
louter versiering.
- Seizoen : Het hele jaar te
verkrijgen� .Topaanvoer in de lente.
- Aanschaf : Verse peterselie mag geen gele
blaadjes vertonen.
- Bewaren : Goed gewassen en gedroogd in
een plastic zak in de koelkast.
- Medisch Gebruik : Peterselie bevat veel
chlorofyl ,dat niet alleen het bloed zuivert ,maar ook de nieren ,de lever
en de urinewegen. Het bevordert de spijsvertering en bevat tal van vitaminen
en mineralen die je helpen je lichaam gezond te houden.
Rode Biet :
De rode kleur van deze biet
(ook kroot genoemd) laat er geen twijfel over bestaan : dit is een uitstekende
groente om het bloed te vernieuwen!
- Seizoen : Het hele jaar behalve april en
mei
- Aanschaf : Kies rode bieten die stevig
aanvoelen� en niet te groot zijn.
- Bewaren : In de koelkast of in een
onverwarmde ruimte (kelder).
- Medisch Gebruik : Rode biet geeft energie
,maakt bloed aan ,wekt de eetlust op en is goed verteerbaar. Maar het sap
moet wel altijd worden vermengd met een ander sap ,omdat de werking anders
te sterk is en aanleiding kan geven tot versnelde hartslag ,rillingen
,verlamde stembanden�
Selderij :
De verschillende soorten
selderij zijn geschikt om sap van te maken.
- Seizoen : Hoogseizoen van augustus tot
november ,maar nog tot april makkelijk te vinden.
- Aanschaf : De selderij moeten stevig
aanvoelen en een frisgroene bladkleur hebben.
- Bewaren : In de koelkast
- Medisch Gebruik : Selder bevat veel
natrium ,dat een te hoge zuurgraad in het lichaam neutraliseert. Het sap
werkt erg verfrissend. In combinatie met appel� is selderijsap een prima middel om af te
rekenen met stress en slapeloosheid. Het reinigt ook het lichaam van het
teveel aan kooldioxide ,wat vooral belangrijk is als je woont in een
streek met veel luchtvervuiling.
Sla :
Er komen steeds meer
variaties in de slasoorten.Probeer ze allemaal uit ,maar geef de voorkeur aan
de groene soorten! Kou er ook rekening mee dat de meeste voedingsstoffen zich
in de donkerste bladeren bevinden.
- Seizoen : Het hele jaar met topaanvoer
van juni tot september.
- Aanschaf : Kies een stevige krop met
donkergroene ,vers uitziende bladeren.
- Bewaren : Goed gewassen en gedroogd in
een plastic zak in de koelkast.
- Medisch Gebruik : Groene sla geeft je een
grote portie van levenschenkende chlorofyl . Sla werkt bloedzuiverend� en is gezond voor huid en haar.
Spinazie :
Popeye de Zeeman heeft
zeker bijgedragen tot de gedachte dat spinazie doorgaat voor een groente
waarvan kinderen �groot en sterk� worden. Maar ook voor volwassenen die moe
zijn of bloedarmoede hebben ,heeft spinazie heel wat te bieden!
- Seizoen : Het hele jaar te verkrijgen.
Hoogseizoen van maart tot juni.
- Aanschaf : De spinazie moet donkergroen
zijn en stevig aanvoelen.
- Bewaren : Gewassen en gedroogd kun je
spinazie enkele dagen in koelkast bewaren.
- Medisch Gebruik : Rauwe spinazie in
slaatjes verschaft je goede vezels ,maar pas in de vorm van sap haal je
uit spinazie alle gezonde voedingsstoffen ,zoals caroteen ,ijzer , fosfor
,kalium� Spinaziesap� reinigt het
maagdarmkanaal ,stimuleert de lever- en de klierwerking en bevordert de
bloedcirculatie.
Tomaat :
De tomaat , vroeger ook wel
liefdesappel genoemd ,komt oorspronkelijk uit Peru .De plant werd� door de Spanjaarden bij hun ontdekking van de
Nieuwe Wereld� overgebracht naar Europa
,waar ze lange tijd als sierplant werd gekweekt.Wij beschouwen de tomaat
meestal als een groente maar plantkundig gezien is de tomaat een vrucht� ,en dat geldt ook voor je gezondheid en voor
het gebruik als sap.
- Seizoen : Hoogseizoen van juni tot
oktober ,maar het hele jaar door makkelijk te vinden.
- Aanschaf : Kies stevige tomaten die gaaf
en regelmatig van vorm zijn.
- Bewaren : Rijpe tomaten in de koelkast ;
zijn ze nog niet helemaal rijp ,dan kun je ze enkele dagen bij
kamertemperatuur laten narijpen.
- Medisch Gebruik : De tomaat wordt
aanbevolen bij alle soorten van bloedarmoede en zwakte. Combineer tomaten
niet met andere groenten of fruit . Aleen voor komkommer en selderij kun
je een uitzondering maken. Die voegen aan de smaak van tomaten iets
extra�s toe zonder de heilzame werking teniet te doen.
Venkel :
Italianen eten al
generaties lang venkel ,maar ook bij ons raakt deze naar anijs geurende groente
ingeburgerd.
- Seizoen : Oktober tot April
- Aanschaf : Kies stevige ,witte
venkelknollen waaraan nog frisgroene blaadjes te zien zijn.
- Bewaren : Tot ��n week in de koelkast.
- Medisch Gebruik : Venkel behoort tot
dezelfde familie als selderij en heeft veel dezelfde goede eigenschappen.
Gemengd met wortelsap helpt venkelsap nachtblindheid en andere
gezichtsstoornissen te bestrijden. Venkelsa^helpt ook de syptomen van
migraine te verzachten.
Wortel :
De wortel is de ideale
sapgroente. Hij is immers een lekkere begeleiding van tal van andere sappen.
Kinderen zijn er � vanwege de zoete smaak � bijna altijd dol op.
Als je veel wortels eet en
drinkt ,kan je huid licht geel kleuren.Dit is echter niet schadelijk.
- Seizoen : Het hele jaar door te
verkrijgen.
- Aanschaf : Kies stevige wortels met een
frisse oranje kleur en liefst nog met wat groen loof.
- Bewaren : Tot twee weken in de koelkast.
- Medisch Gebruik : Vooral het rijke
gehalte aan caroteen ,de grote celvernieuwer en kankerbestrijder ,maakt
van de wortel een echte gezondheidsgroente. Hij zuivert het bloed en
bevordert de darmwerking ,hij levert energie en is gemakkelijk te
verteren.
TERUG
cd
���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������